Hulp bij ParticipatiePaniek
Met onderstaande hulp-blogs help ik jou als professional graag bij je ontdekkingstocht in de wereld van de bewonersparticipatie. Er is geen tool of truc die altijd werkt, maar er zijn wel een heleboel ervaringen om van te leren! Grasduin naar believen…
Veel plezier en succes!
Hoe ga ik om met verschillende belangen?
Fijn als bewoners met plannen komen voor hun eigen buurt. Maar wat te doen als ze het totaal niet met elkaar eens zijn? Meeste stemmen gelden? Een compromis? Of is het beter te zoeken naar een oplossing waar iederéén blij van wordt? In deze blog lees je hoe je dat laatste aan kunt pakken.
De ijsberg-duik
De ijsberg-duik hoort bij hulp-blog 5, hoe ga ik om met verschillende belangen. Lees hoe je zonder koud-water-vrees samen met bewoners werkt aan een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.
Is mijn project 'participatie-proof'?
Gemeentes en maatschappelijke organisaties streven steeds vaker naar participatie door bewoners. In de praktijk gaat het organiseren daarvan niet altijd van een leien dakje. Bewoners willen helemaal niet meedoen. Of ze willen wel, maar het project kent nog zoveel hobbels dat participatie-frustratie ontstaat. Wat nu?
Stresstest
De stresstest hoort bij hulp-blog 4, is mijn project participatie-proof? Ontdek of jouw project of idee al klaar is om er bewoners bij te betrekken, door deze stresstest te doen. Na de test en de uitslag, vind je tips om de kansen op succesvolle betrokkenheid van bewoners bij jouw project te vergroten.
Hoe ga ik om met boze bewoners?
De grootste nachtmerrie voor iedereen die weleens een bewonersbijeenkomst organiseert: een van de bewoners staat op en uit luid en duidelijk zijn ontevredenheid. Hij is woest op jou, al dan niet terecht. Wat kun je doen?
Luisterhuis
Het luisterhuis hoort bij hulp-blog 3, hoe ga ik om met boze bewoners. Goed luisteren is een vak apart. Als je, net als ik, niet van nature een goede luisteraar bent, heb je vast iets aan het luisterhuis, waarbij je ontdekt dat de fundering even belangrijk is als de dakafwerking.
Woedewijzer
De woedewijzer hoort bij hulp-blog 3, hoe ga ik om met boze bewoners. Stel, een bewoner schreeuwt, scheldt, intimideert, dreigt of wordt zelfs fysiek agressief. Luisteren helpt niet en je kunt, in elk geval op dat moment, geen constructief gesprek voeren. Wat kun je wel doen? Download de woedewijzer voor hulp!
Hoe kan ik het beste reageren op een burgerinitiatief?
Als bewoners om hulp vragen bij een initiatief, handelen we soms – met de beste bedoelingen – naar onze eerste reflex. Bij de één is dat actie, bij de ander ‘loslaten’, een derde ziet meteen beren op de weg. Wat doe je als…
Bemoeiboom
De bemoeiboom hoort bij hulp-blog 1, hoe kan ik het beste reageren op een bewonersinitiatief. Hij wijst je de weg als je je afvraagt of je je met een burgerinitiatief moet bemoeien. Is bemoeienis vereist en gewenst? Is het initiatief kansrijk en zinvol?
Hoe organiseer ik een ideeënbijeenkomst?
Een gemeentelijk projectleider vroeg me hem te helpen bij het organiseren van een inspirerende ideeënbijeenkomst voor de inrichting van een buurtpark. Hij vroeg zich af hoe hij kon voorkomen dat bewoners met onhaalbare plannen kwamen zodat hij met de gebakken peren bleef zitten.
Programmatips
Deze programmatips horen bij hulp-blog 2, hoe organiseer ik een ideeënbijeenkomst. Deze tips kunnen bijdragen aan een plezierige en succesvolle sessie. Dat begint al bij de uitnodiging…
Locatiekiezer
De locatiekiezer hoort bij hulp-blog 2, hoe organiseer ik een ideeënbijeenkomst. Een goedgekozen locatie helpt om bepaalde groepen bewoners te prikkelen om naar een bijeenkomst te komen. De locatiekiezer helpt je een weloverwogen keuze te maken.
Artikel Jantje Beton speelbeleid Beuningen
In de publicatie Meer Ruimte voor Buiten spelen (van o.a Jantje Beton) staat een artikel over het speelbeleid in Beuningen.