Bewonersparticipatie kan ingewikkeld zijn, zeker als je uit bent op een vruchtbaar en duurzaam resultaat. En het is ook leuk! Overbuur helpt organisaties graag met:
- Hulpblogs, zoals hiernaast
- Procesondersteuning bij pilots,
projecten en integrale
beleidsontwikkeling - Masterclasses, scholing en
workshops - Teamcoaching en individuele
coaching - (Belevings)onderzoek in wijken,
dorpen en buurten
Hoe ga ik om met verschillende belangen?
Fijn als bewoners met plannen komen voor hun eigen buurt. Maar wat te doen als ze het totaal niet met elkaar eens zijn? Meeste stemmen gelden? Een compromis? Of is het beter te zoeken naar een oplossing waar iederéén blij van wordt? In deze blog lees je hoe je dat laatste aan kunt pakken.
Is mijn project 'participatie-proof'?
Gemeentes en maatschappelijke organisaties streven steeds vaker naar participatie door bewoners. In de praktijk gaat het organiseren daarvan niet altijd van een leien dakje. Bewoners willen helemaal niet meedoen. Of ze willen wel, maar het project kent nog zoveel hobbels dat participatie-frustratie ontstaat. Wat nu?
Van Overbuur naar Ambtenaar
Sinds februari 2018 is Overbuur, voor het eerst in 10 jaar, op een lager pitje komen staan. Reden: een onweerstaanbaar leuke baan bij woningcorporatie Joost in Boxtel. Inmiddels ben ik als projectleider in dienst van de gemeente Nijmegen. Dat b...
Sinds februari 2018 is Overbuur, voor het eerst in 10 jaar, op een lager pitje komen staan. Reden: een onweerstaanbaar leuke baan bij woningcorporatie Joost in Boxtel. Inmiddels ben ik als projectleider in dienst van de gemeente Nijmegen. Dat bevalt heel goed, fijn om weer samen met collega’s aan iets te bouwen, en dan ook nog in mijn eigen stad!
Overbuur en zo ook deze website, blijven bestaan. De blogs worden nog goed gelezen en ik hoop zo nu en dan tijd te vinden nieuwe te produceren en kleine opdrachten aan te nemen. Mijn portfolio vul ik echter niet meer aan.
Groet en wie weet tot ziens!
Anja Maas, ambtenaar en Overbuur.
Tiel speelt
9 januari 2019 De eerste speelplekjes in Tiel worden overgenomen door bewoners. Het eerste halfjaar op proef, zodat zowel bewoners als gemeente kunnen leren wat de beste manier van same...
9 januari 2019 De eerste speelplekjes in Tiel worden overgenomen door bewoners. Het eerste halfjaar op proef, zodat zowel bewoners als gemeente kunnen leren wat de beste manier van samenwerken is. Elk speeltuinwerkgroepje zal straks vertegenwoordigd zijn in een vereniging. Een stichting zal het geld gaan beheren voor het beheer en onderhoud van de speeltuinen.
Samen werken aan duurzaamheid
4 december 2018 Vandaag leid ik een bijeenkomst voor wooncorporatie St. Joseph, gemeente Boxtel en Waterschap de Dommel om samen in kaart te brengen hoe we Groot Onderhoudsprojecten aan kunnen grijpen voor het afkoppelen van hemelwater en ver...
4 december 2018 Vandaag leid ik een bijeenkomst voor wooncorporatie St. Joseph, gemeente Boxtel en Waterschap de Dommel om samen in kaart te brengen hoe we Groot Onderhoudsprojecten aan kunnen grijpen voor het afkoppelen van hemelwater en vergroenen van de omgeving. We gaan de diepte én de breedte in en maken een start met een hopelijk duurzame samenwerking.
Ben je nou helemaal betegeld?
22 november 2018 Met bewoners van Ronduutje en Stenen Kamer in Boxtel zetten we plantjes in hun voortuinen. Het resultaat van een gezamenlijke puzzel met bewoners en de ontwerper/ hoveni...
22 november 2018 Met bewoners van Ronduutje en Stenen Kamer in Boxtel zetten we plantjes in hun voortuinen. Het resultaat van een gezamenlijke puzzel met bewoners en de ontwerper/ hovenier. De meeste bewoners van de duplexwoninkjes zijn fysiek of mentaal niet in staat om intensief te werken aan onderhoud van de tuinen. Desondanks is het gelukt om een ontwerp te maken dat groen is, ruimte geeft aan het hemelwater, onderhoudsarm is en waar bewoners apetrots op zijn. Het onderhoud gaan ze samen met de hovenier doen.
Noorderzon geopend!
25 augustus Vandaag is de officiële overdracht van het beheer en onderhoud van Speeltuin de Noorderzon in Weurt. Na een intensief proces met gemeente en bewoners, nemen die laatste nu h...
25 augustus Vandaag is de officiële overdracht van het beheer en onderhoud van Speeltuin de Noorderzon in Weurt. Na een intensief proces met gemeente en bewoners, nemen die laatste nu het stokje over. Met plezier en met trots!
Burgemeester, wethouder, het kersverse bestuur en zo’n 30 kinderen tekenen de beheerovereenkomst. En dat is nog maar het begin, want de bewoners hebben volop plannen met deze speelplek…
Super Local Buurtevent
24 februari 2018 Het Super Local Buurtevent dat we organiseerden voor buurtbewoners in Kerkrade Oost, mag geslaagd worden genoemd. Niet alleen...
24 februari 2018 Het Super Local Buurtevent dat we organiseerden voor buurtbewoners in Kerkrade Oost, mag geslaagd worden genoemd. Niet alleen kwamen buurtbewoners massaal op het event af, ze bleven ook lang!
Zowel de standjes met ‘duurzame’ informatie over circulair bouwen en de gesloten waterkring als de hoekjes waarin bewoners ideeën kwijt konden, werden druk bezocht. Zes nieuwe bewoners meldden zich aan om mee te denken over de concrete invulling van de openbare ruimte.
Na afloop ontving iedere bezoeker een ‘steentje’ van de gesloopte flat, als dank voor het ‘een steentje bijdragen’.
Zelfbeheer speelplekken maakt het leuker in de wijk
18 januari 2018 ‘Buren en ouders spelen mee‘, luidt de kop boven het artikel de nieuwe publicatie over buiten spelen van ...
18 januari 2018 ‘Buren en ouders spelen mee‘, luidt de kop boven het artikel de nieuwe publicatie over buiten spelen van onder anderen Jantje Beton. Het stuk gaat over de overdracht van speelplekken aan bewoners, een project dat zich nu in de laatste fase bevindt. We zijn best trots op het proces én op het resultaat!
Een goedgemutst 2018!
Lieve lezer
Laten we er samen een mooi jaar van maken, met ruimte voor ieders verhaal en avontuur!
Fijne dagen,
Anja
...Super local
7 november 2017 Vandaag een start gemaakt met het projectteam Super Local in Kerkrade. Super local is een IBA- project waarbij duurzaamheid en circulair bouwen voorop staan: van de no...
7 november 2017 Vandaag een start gemaakt met het projectteam Super Local in Kerkrade. Super local is een IBA- project waarbij duurzaamheid en circulair bouwen voorop staan: van de nog te slopen hoogbouwflats wordt het materiaal opnieuw gebruikt om 125 woningen te bouwen.
Op de foto hiernaast wordt een appartement uit een van de flats gehesen om te gaan dienen als expo-gebouw. Een klankbordgroep van bewoners is al een tijd in beeld, maar nu is het moment gekomen om de buurt breder en intensiever te betrekken. Vandaag maken we daarmee een start! Wordt vervolgd…
Spelenderwijs...
11 oktober 2017 Een plan maken voor de overdracht van speelplekken aan bewoners is één ding, maar nu de praktijk! Wie gaat straks wat doen, waar liggen verantwoordelijkheden en hoe wo...
11 oktober 2017 Een plan maken voor de overdracht van speelplekken aan bewoners is één ding, maar nu de praktijk! Wie gaat straks wat doen, waar liggen verantwoordelijkheden en hoe wordt het geld verdeeld? Om een beeld te krijgen heb ik voor de projectgroep een spel gemaakt met monopolygeld en kaartjes met taken. Het deksel van de koffiekan verbeeldt de gemeente, een muis speelt voor groenbedrijf. De dilemma’s worden nu duidelijk zichtbaar. Hoe verder? Binnenkort spelen we het zelfde spel met de raad en met speeltuinvrijwilligers, zodat we zoetjesaan zicht krijgen op een voor alle partijen haalbaar uitvoeringsplan.
Deep democracy in Winssen
26 september 2017 Wat geeft het een geweldig gevoel als het een groep bewoners lukt om samen tot een inclusieve oplossing te komen voor de inrichting van de openbare ruimte. Er lagen op het oog onverenigbare voorstellen en ideeën. Met behul...
26 september 2017 Wat geeft het een geweldig gevoel als het een groep bewoners lukt om samen tot een inclusieve oplossing te komen voor de inrichting van de openbare ruimte. Er lagen op het oog onverenigbare voorstellen en ideeën. Met behulp van de methodiek Deep Democracy kwamen we tot één plan waar iedereen enthousiast over was. Maar een methodiek is één ding, belangrijker waren de aanwezige Winssenaren. Fijne mensen, sterk in luisteren naar elkaar en zich verplaatsen in elkaars standpunten. Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn…
Duurzaam resultaat
25 augustus 2017 Julianapark Nijmegen, een doodgewone skateplek op een zomerdag. Destijds een van de spannendste participatie trajecten die ik onder mijn hoed...
25 augustus 2017 Julianapark Nijmegen, een doodgewone skateplek op een zomerdag. Destijds een van de spannendste participatie trajecten die ik onder mijn hoede had. Het koste de grootst mogelijke moeite om jongeren, gemeente en omwonenden op één lijn te krijgen. Maar het was de moeite waard, getuige het feit dat deze plek al 12 jaar druk bezocht wordt en een prettige sfeer uitstraalt.
Wijken voor spelen
24 mei 2017 Met de projectgroep maken we vandaag een fietstocht langs speelplekken in Tiel. Aanleiding is de (forse bezuinigings-)opdracht om het beheer en onderhoud van speelplekken zo...
24 mei 2017 Met de projectgroep maken we vandaag een fietstocht langs speelplekken in Tiel. Aanleiding is de (forse bezuinigings-)opdracht om het beheer en onderhoud van speelplekken zoveel mogelijk over te dragen aan bewoners. Annika en Andries kennen Tiel van binnen en van buiten en helpen nemen ons graag mee. Eerste indruk: de speelplekken in Tiel zien er pico bello uit! Hoe zorgen we samen met bewoners dat dat zo blijft?
Een tuin van betekenis voor Juliana
18 maart 2017 Samen met Hans Pijls geef ik twee workshops over tuinen van betekenis aan bewoners, medewerkers, vrijwilligers en familie van de bewoners van centrum voor beschermd wonen...
18 maart 2017 Samen met Hans Pijls geef ik twee workshops over tuinen van betekenis aan bewoners, medewerkers, vrijwilligers en familie van de bewoners van centrum voor beschermd wonen Juliana.
Na een virtuele rondleiding door de tuin en een inspirerende diaserie, bedenken we hoe deze tuin aantrekkelijk en veilig kan worden voor gebruik.
Want dat is nu nog niet zo! De plannen worden zoetjesaan uitgevoerd, te starten in dit voorjaar.
Buitengewone buren in de schijnwerpers
2 maart 2017 Het project Buitengewone Buren in Lindenholt wordt afgerond met een avond getiteld ‘Enge Buren’ in het Wijkatelier. Ruim 100 buurtbewoners komen op de uitnodig...
2 maart 2017 Het project Buitengewone Buren in Lindenholt wordt afgerond met een avond getiteld ‘Enge Buren’ in het Wijkatelier. Ruim 100 buurtbewoners komen op de uitnodiging af en kijken, luisteren en doen vooral mee. De beste manier om vooroordelen te lijf te gaan is elkaar ontmoeten en leren kennen, en dat gebeurt vanavond volop!
Bekijk het eens door een andere bril
21 november 2016 Tweede les op de HAN voor sociale studies deeltijd. Samen met Paul Vogels verzorg ik de module ‘sociaal ondernemen en organiseren’. Kijken door een andere bril helpt om zaken van verschillende kanten te bekijken. B...
21 november 2016 Tweede les op de HAN voor sociale studies deeltijd. Samen met Paul Vogels verzorg ik de module ‘sociaal ondernemen en organiseren’. Kijken door een andere bril helpt om zaken van verschillende kanten te bekijken. Belangrijk voor iedereen die een succesvolle dienst of een gewild product wil ontwikkelen!
Tuinen van betekenis: nog een wereld te winnen
18 oktober 2016 Hans Pijls en ik bezoeken verschillende locaties voor kleinschalig beschermd wonen van de Zorggroep Zuid Gelderland. Nu de meeste gebouwen opgeleverd zijn, is het tijd ...
18 oktober 2016 Hans Pijls en ik bezoeken verschillende locaties voor kleinschalig beschermd wonen van de Zorggroep Zuid Gelderland. Nu de meeste gebouwen opgeleverd zijn, is het tijd voor de aanleg van de tuinen. De basis ontwerpen zijn er, de volgende stap is om per locatie de tuin daadwerkelijk van betekenis te laten zijn voor de, vaak dementerende, bewoners.
Daarbij is het belangrijk dat alles wat aangelegd wordt, ook onderhouden kan worden. En dat de medewerkers, familie, mantelzorgers en buurt betrokken worden. Binnenkort starten we met het begeleiden van Tuinteams per locatie.
Buitengewone Buren rapport
29 september 2016 Afgelopen half jaar deed ik onderzoek in Lindenholt naar de integratie van Buitengewone Buren in de wijk. Buitengewone Buren gebruik ik als verzame...
29 september 2016 Afgelopen half jaar deed ik onderzoek in Lindenholt naar de integratie van Buitengewone Buren in de wijk. Buitengewone Buren gebruik ik als verzamelnaam voor iedereen die niet ‘in het plaatje past’. Onder anderen door de extramuralisatie wonen steeds meer mensen die vroeger nog in een instelling huisden, weer gewoon in de wijk.
Hoe kijken wijkbewoners tegen afwijkend gedrag van hun buren aan? Zijn ze bereid om zich in te spannen om mensen die ‘anders zijn’ op te nemen in hun midden? En welke rol zien wijkprofessionals eigenlijk voor zichzelf? Of staan zij soms te veel in de ‘wij-moeten-bewoners-redden’- modus?
Gelukkig zijn er in de wijk al prachtige voorbeelden van inclusie en moeten we vooral zorgen dat er daar meer van komen. Participerend onderzoek levert ons meteen een paar mooie nieuwe initiatieven op!
Volendam klaar voor burgerinitiatieven
28 september 2016 In Volendam tref ik een enthousiaste koplopersgroep die vol overtuiging aan de slag is gegaan met burgerparticipatie. Eva en Rachelle van the social collective zijn al met ambt...
28 september 2016 In Volendam tref ik een enthousiaste koplopersgroep die vol overtuiging aan de slag is gegaan met burgerparticipatie. Eva en Rachelle van the social collective zijn al met ambtenaren de stad in geweest om bewoners te interviewen. Mooi werk, de beste manier om feeling met de wensen en noden van bewoners te krijgen is een goed persoonlijk gesprek!
Deze middag bekijken we het werken met burgerkracht vanuit de veranderende rol van de ambtenaar. Een kijkje in de keuken van ouders van pubers en van F-jes voetballertjes kan daarbij heel verhelderd zijn!
In de afbeelding hiernaast Rachella, die tussendoor gauw even twittert… want snelle communicatie hoort er ook bij…
Speeltuinen overdragen aan bewoners? In Buren gaan ze terug naar de bedoeling!
29 juni 2016 Je ziet het niet dagelijks, maar bewoners en gemeenteambtenaren in Buren hebben letterlijk samen zitten schrijven aan een overeenkomst. De gemeente draagt het beheer en onde...
29 juni 2016 Je ziet het niet dagelijks, maar bewoners en gemeenteambtenaren in Buren hebben letterlijk samen zitten schrijven aan een overeenkomst. De gemeente draagt het beheer en onderhoud van 5 speeltuinen over aan een speciaal daartoe opgerichte stichting van bewoners. Lange tijd lukt het niet om het eens te worden over de door de gemeente opgestelde overeenkomst om de overdracht goed te regelen. Die overeenkomst was nogal juridisch van toon en leek vooral opgesteld vanuit de belangen van de gemeente.
Terug naar de bedoeling
Tot bewoners en ambtenaren nog niet zo lang geleden daadwerkelijk samen de pen ter hand namen en terug gingen ‘naar de bedoeling’, zoals Wouter Hart het zo passend noemt. En daarover bleken beide partijen het wel degelijk eens, zodat een gezamenlijke overeenkomst schrijven zo moeilijk niet meer was!
Puntjes op de i
Vandaag vond de daadwerkelijke overdracht plaats. Daarbij werden het stadsbestuur, maar ook de kinderen, vrijwilligers en ondernemers betrokken. Er is zelfs een complete kinderdirectie aangetreden! Want ook het voortdurend betrekken van de Burense gemeenschap is, met algemene instemming, absoluut de bedoeling…