Buitengewone Buren
-
-
-
Actieve bewoners van Lindenholt presenteren zich bij Nijmegen Maken Wij
-
-
Buurtverkenning: interview met Willy Arts in het Wijkatelier
-
-
Buurtverkenning: Hans en Gerard, actievelingen van het eerste uur
-
-
Buurtverkenning: werkerslunch in het gezondheidscentrum. Een groot deel van de hulpverleners uit de wijk treft elkaar hier. Het onderwerp is: Burgers met problemen op meerdere levensdomeinen. De presentatie van Buitengewone Buren sluit hier goed op aan en er komen dan ook de nodige reacties.
-
-
Buurtverkenning: op bezoek bij Guerrin, initiatiefnemer van deze calesthenics opstelling aan de rand van het park. Een prachtig voorbeeld van hoe sport helpt jongeren hun leven op orde te krijgen.
-
-
Buurtverkenning: op bezoek bij de bewoners van het “spetterproject” van de Driestroom in de Gildekamp. Het voorbeeld van integratie in de wijk: kleinschalig, laagdrempelig, begeleiding waar nodig en loslaten waar het kan. Ik praat met de bewoners over hoe ze het vinden in deze buurt en ben ontroerd door de prachtige, hoopgevende verhalen
-
-
Buurtverkenning: ik interview verschillende bewoners over het samenleven in de wijk. Hier ben ik bij Meryem. Een toevallige samenloop van omstandigheden: mijn eerste studentenkamer was bij een Marokkaanse familie in huis en een van de kinderen was Meryem. Een bijzonder weerzien!
-
-
Buurtverkenning: koffieochtend in het gezondheidscentrum in de Horstacker
-
-
Een bijdrage voor de koffie is vrijwillig!
-
-
Studenten gaan de straat op om bewoners te interviewen
-
-
Heeft u het idee dat in de buurt mensen wonen die eenzaam zijn? Of die een psychische stoornis hebben? Wat merkt u daarvan? En wat zou u willen of kunnen doen om te helpen?
-
-
Alles best maar liever niet in mijn straat…
-
-
Verwerken van de interviews: best een klus!
-
-
Geen ketenaanpak maar een netwerk-samenwerking!
-
-
Wie zijn die ‘Buitengewone Buren?’ Iedereen heeft een ander beeld, variërend van verwarde personen, eenzame ouderen, gescheiden ouders, overlast veroorzakers, cliënten, mensen met een licht verstandelijke beperking, burgers met problemen op meerdere levensdomeinen, vluchtelingen, en nog veel meer…
-
-
Wat overeen komt: het ontbreken van een stevig, positief informeel netwerk.
-
-
Diezelfde bewoners willen vaak best iets doen. Niet te groot en te ingewikkeld, maar met een beetje burenhulp is niks mis.
-
-
Soms moet je het toeval een handje helpen. Uit de verkenning komen heel wat ideeën voor acties. Daar gaan bewoners, Tandem, STIP, Sociaal Wijkteam, studenten van de HAN en Overbuur mee aan de slag. Acties om kennis en begrip te vergroten en…
-
-
… acties en activiteiten om contact op kleine schaal te bevorderen. Wordt vervolgd…
-
-
In het kader van het project een bijeenkomst voor vrijwilligers met twee ervaringsdeskundigen met borderline en Paul van Hoek, trainer sociaal psychiatrische zorg
-
-
De bewoners van de Driestroom laten graag zien hoe zij een buitengewoon maar vooral ook gewoon leven leiden in Lindenholt. Mooi artikel, geschreven door studenten van de HAN in Lindenholt Leeft
-
-
Presentatie project bij een werkerslunch in Lindenholt Arno en Paul komen vertellen…
-
-
-
Maart 2017: het BOL (Bewonersoverleg Lindenholt) organiseert een bijeenkomst over buitengewone (enge!) buren. Er komen meer dan 100 mensen op af.
-
-
Buitengewone verhalen van buitengewone buren maken indruk.
-
-
We praten verder in groepjes, want de enige manier om te zorgen dat iedereen in de wijk mee mag doen is… elkaar leren kennen
-
-
Navraag leert dat de mensen in de groepjes elkaar inderdaad nog niet kenden
-
-
…en dat ze niet uitgepraat raken!
Meer bijzondere burgers
Januari 2016 Door de extramuralisering komen er meer ‘bijzondere’ burgers in Lindenholt wonen: mensen die wat extra’s nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen en zich thuis te voelen in hun leefomgeving. Dat ‘extra’s’ bestaat vaak uit het toerusten van deze doelgroep voor deelname aan de maatschappij. In het project Buitengewone Buren beginnen we juist aan de andere kant: de gemeenschap.
Welkom in de wijk
Bewoners kunnen er mede voor zorgen dat de ‘vreemde ander’ zich welkom en geaccepteerd voelt. Dat gaat echter niet vanzelf. Buurtbewoners zijn waarschijnlijk best bereid om anderen te helpen, maar weten vaak niet hoe. Of ze schrikken terug voor het onbekende van (bijvoorbeeld) een psychische stoornis. We verwachten dan ook dat het nodig zal zijn om bij bewoners meer begrip te kweken voor psychische en psychiatrische problematiek.
Buitengewone buren
Middels het project Buitengewone Buren wil de gemeente Nijmegen concrete acties en activiteiten in gang zetten, gericht op inclusie. Het doel is om het contact, het begrip en het samenleven tussen bewoners mét en zonder GGZ-achtergrond te verbeteren. Ofwel: hoe kunnen ‘gewone’ bewoners leren omgaan met hun ‘buitengewone buren’. De focus ligt daarbij niet op de individuele bewoner, maar op de gemeenschap.
In de wijk Lindenholt geven zowel wijkprofessionals als bewoners aan dat het onderwerp hier speelt en aandacht behoeft. De vraag aan Overbuur is om, na een uitgebreide verkenning van de wijk, voor de zomer enkele concrete acties en activiteiten in gang te zetten, samen met bewoners, studenten en stakeholders. Dat lukt!
Minstens even belangrijk is de opdracht om vanuit de opgedane ervaringen en kennis, aanbevelingen te doen voor inclusie van buitengewone buren in Lindenholt en de rest van Nijmegen. Het rapport is op te vragen door contact op te nemen met Anja Maas/ Overbuur.
Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen, 2016 - 2017