Nieuw speelbeleid

Overbuur begeleidt de gemeente Buren bij de uitvoering van het nieuwe speelbeleid. Door bewoners op te richten stichtingen en verenigingen zullen voortaan verantwoordelijk zijn voor beheer, onderhoud en financiering van alle speelplekken. Overbuur leidt het proces van informeren, werven, faciliteren, onderhandelen en organiseren van de overname van 17 speelplekken. Overbuur organiseert bijeenkomsten, regelt de informatievoorziening en monitoring en faciliteert bewoners. In juni 2014 wordt het traject succesvol afgerond; alle speelplekjes, op één na, zijn onder beheer van bewoners.

Bijeenkomst voor uitwisseling

In november 2015 vindt een bijeenkomst plaats voor alle (12) speeltuinstichtingen die al bestonden vóór het gemeentebesluit om te stoppen met beheer en onderhoud. Deze clubs wisselen ervaringen en tips uit en vertellen de gemeente en  elkaar hoe het gaat en wat ze nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren.

Beweging in het dorp

In januari 2016 vindt een belronde langs de (9) nieuwe stichtingen plaats: hoe gaat het na 1,5 jaar zelfstandig functioneren? Wat blijkt? Het gaat goed met de overgedragen speelplekken! De meeste besturen geven aan enthousiast te zijn over de beweging die er in het dorp ontstaat: bewoners zijn veel meer betrokken bij de speeltuin en doen enthousiast mee met activiteiten en opknappen. Wel zijn er zorgen over de toekomst en dan vooral de financiële kant.

Meer uitwisseling en ondersteuning

In het voorjaar van 2016 organiseert het Vrijwilligerssteunpunt een bijeenkomst voor alle oude en nieuwe besturen. Het wordt een goedbezochte, interessante avond, de eerste in, wie weet, een lange rij…

 

Opdrachtgever: Gemeente Buren, 2013-2014.
Webdesign: Marc Verburg | Tekeningen Anja Maas i.s.m. Marc Verburg