Tiel Speelt
-
-
-
In Tiel wordt fors bezuinigd op speelplekken. Het idee is dat bewoners zelf het beheer en onderhoud van speelplekken over gaan nemen.
-
-
In april 2017 starten we met een projectteam.
-
-
We beginnen met het in kaart brengen van de projectomgeving. Welke lokale en landelijke ontwikkelingen bieden kansen en kunnen ons helpen deze opdracht zo goed mogelijk te doen?
-
-
We gaan natuurlijk ook de boer op om met eigen ogen te zien hoe de Tielse speelplekken erbij liggen. Goed!
-
-
-
Categorisering van de speelplekken. Waar wordt veel gespeeld en waar zijn al bewoners actief.
-
-
-
Wat blijkt? In alle wijken van Tiel zijn al bewoners actief bij het beheer en onderhoud van de speelplekken.
-
-
Geen wonder, in Tiel wonen relatief veel ‘gele’ mensen, ofwel mensen open mensen die van gezelligheid houden en graag samen dingen ondernemen.
-
-
Is het een goed idee als een stedelijke stichting verantwoordelijk wordt voor het groot onderhoud en er per speelplek een werkgroepje komt voor het dagelijks (sociaal) beheer? En zo ja, wie doet dan wat? Deze vragen bespreken we met verschillende partners…
-
-
… met de raad en met bewoners. De conclusie: dit kunnen we alleen maar in de praktijk uitvinden.
-
-
Verschillende groepen bewoners melden zich aan voor een proefperiode. Want uitvinden wat het beste werkt in Tiel doen we het liefst werkende weg!
-
-
Voor de overdracht wordt eerst de speeltuin in orde gemaakt
-
-
Eerste proefgroepje aan de slag
-
-
Een vlag voor het project!
-
-
Ondertussen werken we met een paar bewoners aan een constructie met een vereniging en een stichting
-
-
9 januari 2019 Bijeenkomst voor alle proefgroepjes
De gemeente Tiel wil het beheer en onderhoud van speelplekken overdragen aan bewoners. Het tot dusver voor speelplekken bestemde budget wordt gehalveerd, de andere helft gaat over naar de de door bewoners te bestemmen wijkbudgetten. Overbuur leidt het proces met het projectteam.
De (multidisciplinaire) projectgroep stelt zichzelf te doel om meer garanties in te bouwen voor de speelplekken. We gaan voor maximaal buitenspelen (plekken en kwaliteit), maximale bewonersparticipatie (in kwaliteit en kwantiteit) en een goede borging.
In een paar weken tijd brengen we de landelijk, lokale en wijkgerichte projectomgeving in kaart. Die geeft ons zicht op trends en op de situatie en op kansen in Tiel. Op basis daarvan maken een voorstel waarbij én de garantie het grootst is dat er zoveel mogelijk speelplekken blijven bestaan én bewoners de kans krijgen een belangrijke maar vooral ook plezierige rol te (blijven) spelen.
Ons voorstel bespreken we in augustus en september met de wethouders, met beleidsmedewerkers van andere afdelingen, met stakeholders, partnerorganisaties en niet in de laatste plaats met…bewoners en kinderen!
Eind 2018 hebben we iedereen uitgebreid gesproken. Het plan kan op veel enthousiasme rekenen, maar er zijn ook zorgen en twijfels, vooral over het idee dat een stedelijke stichting het (financieel en technisch) beheer en onderhoud voor zijn rekening gaat nemen. Kunnen en willen bewonersgroepjes dat niet liever zelf? Bij wijze van pilots gaan we in het voorjaar met verschillende groepjes aan de slag: samen leren wat het beste werkt, gewoon door te doen!
Opdrachtgever: Gemeente Tiel, 2017 - 2019