Veranderende rol

Overbuur leidt workshops voor medewerkers van  gemeentes, woningcorporaties en andere organisaties die van doen hebben met burgerparticipatie. Tijdens de bijeenkomst staat de veranderende rol van ambtenaren en werkers uit het sociaal domein centraal. Door afwisselend met transitie-theorieën, metaforen en praktische voorbeelden te werken, vergroten de deelnemers hun inzicht in de eigen rol binnen de veranderende context.

De dynamiek van een transitie

Het gaat niet om trucjes, er is geen blauwdruk. Maar er valt wel veel te leren! Het is zaak om je steeds bewust te zijn van wat je aan het doen bent (hoezó moet de gemeente de regie nemen?), goed af te stemmen met je omgeving, te balanceren tussen loslaten en toch alert blijven, de regie zoetjesaan uit handen geven maar toch weten wanneer je moet ingrijpen of bijstellen. Want de dynamiek van een transitie vraagt om lef en doorzettingsvermogen, maar evengoed om rust en reflectie.

‘Onze eigen regels zitten ons in de weg’

Een van de deelnemers: “ik vond het heel inspirerend, ik begrijp nu beter waar ik sta en waarom het soms zo lastig is. Heel verhelderend”. Een ander: “We hebben de neiging om de regie naar ons toe te trekken, ook bij een burgerinitiatief. Onze eigen regels zitten ons in de weg.” Weer een andere deelnemer: “Door de metafoor van de opvoeding van pubers, zie ik dat je invloed beperkt is. Het is balanceren tussen loslaten en toch dichtbij blijven”. Een van de opdrachtgevers: “ik heb veel enthousiaste reacties gehad. Kunnen we zoiets ook voor de raad organiseren?”

Opdrachtgever: JSO Haaglanden/ Gemeente Pijnacker Nootdorp 2015; Krachtproef 2015; Gemeente Zoetermeer 2016; TU Delft/ cursus De Nieuwe Wijkaanpak 2016, De Verlichting Meet up 2016.
Webdesign: Marc Verburg | Tekeningen Anja Maas i.s.m. Marc Verburg