Super local Kerkrade
-
-
Mijn eerste kennismaking met betrokkenen is bij de presentatie concept ontwerp aan klankbordgroep
-
-
Vooral parkeren is een onderwerp van belang
-
-
De input van de klankbordgroep is een opmaat voor een ideeën- en inspiratiebijeenkomst in januari. Voor het zover is, gaat het projectteam aan de slag. Om te beginnen met het in kaart brengen van de werkelijke ruimte voor inbreng van bewoners. Wie zijn die bewoners eigenlijk. En hoe krijgen we een zo gevarieerd mogelijke, grote groep bij elkaar?
-
-
2 november, spectaculair uithijs moment. Dit appartement gaat dienen als expo-woning
-
-
Super Local buurtevent, bij binnenkomst een overzicht van eerdere acties en activiteiten
-
-
De bellen uit de oude flat zijn bewaard gebleven. Al het materiaal is opgeslagen en wordt straks gebruikt voor het bouwen van nieuwe, circulaire woningen.
-
-
Het sloopbedrijf kan rekenen op veel bijval. Zij hebben netjes gewerkt en goed rekening gehouden met de omwonenden.
-
-
Schets van de gesloten waterkring. Regenwater blijft in het park en wordt straks gebruik voor, onder anderen, de wasmachines.
-
-
Veel belangstelling bij het concept ontwerp van Franz Siegler. Hij heeft al een aantal zaken aangepast na overleg met de klankbordgroep. Ook vandaag komen er waardevolle tips binnen, zoals het maken van een verbinding met het wandelgebied aan de noord-oostzijde.
-
-
Ideeën genoeg voor de ‘sociale plint’.
-
-
Een grote wens: bewegen voor ouderen. En de jeu de boulesbaan moet absoluut terug!
-
-
Van groot belang: spelen!
-
-
Honden zijn niet zozeer een bron van overlast, maar een manier voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Er moet dus beslist ruimte vrijblijven voor een speelplaats voor honden en hun baasjes. Aangrenzend moet een poepveldje komen.
-
-
Dat vinden hij en zijn ouders ook…
-
-
Animo voor een buurtmoestuin. Waar? Mogelijk tussen de seniorenwoningen?
-
-
Volop ideeën voor de invulling van de ruimtes in de ‘plint’ van de flat. Kansen voor sociale ondernemingen en bijvoorbeeld een tuincafé.
-
-
Nog een lange weg te gaan, maar de samenwerking tot nu toe tussen bewoners, woningcorporatie, architecte en gemeente geeft alle vertrouwen in een goede afloop: een mooi, duurzaam, gebruiksvriendelijk en sociaal park.
SUPERLOCAL is een innovatief project in Kerkrade-Oost, waar drie hoogbouwflats op een duurzame manier worden getransformeerd tot circa 125 nieuwe huurwoningen die klaar zijn voor de toekomst. HEEMwonen, de gemeente Kerkrade en IBA Parkstad werken samen aan een methode om de hoogbouwflats te hergebruiken door circulair bouwen en recycling. De vrijkomende materialen worden in het projectgebied opnieuw gebruikt. Overbuur begeleid het projectteam bij het organiseren van bewonersparticipatie. Daarbij is het zoeken naar een goede match tussen de ambitieuze projectdoelen en het leven van alledag en de behoeftes van de bewoners. Op 24 februari 2018 vindt het Super Local Buurtevent plaats, waar we naast de klankbordgroep ook andere buurtbewoners betrekken bij het project. Dat doen we onder anderen door hen over meer ‘alledaagse’ onderwerpen als spelen, bewegen, ouder worden en honden te bevragen.
Website SUPERLOCAL: slow-less-local. In plaats van ‘snel, meer en globaal’ wordt in het SUPERLOCAL-project juist ingezet op ‘rustig, minder en lokaal’. Met ‘slow’ bedoelen we een gebiedsontwikkeling, waarbij we de tijd nemen om zorgvuldig na te denken over de toekomst van het gebied. ‘Less’ verwijst naar de bevolkingskrimp in de regio Parkstad, waardoor minder woningen nodig zijn. De nieuwe woningen moeten van hoge kwaliteit zijn, denk bijvoorbeeld aan levensloopbestendigheid. Tot slot staat ‘local’ voor de impuls die het project aan de wijk moet geven. Door zoveel mogelijk met lokale partijen samen te werken wordt de lokale economie versterkt.
Opdrachtgever: Wooncorporatie HeemWonen Kerkrade, 2017 - 2018